28.03.2024

Вартість природного газу на європейських хабах (день наперед):

TTF – 27.60 EUR/MWh ($317) (+1.8%)

THE – 27.59 EUR/MWh ($317) (+1.2%)

CEGH – 28.94 EUR/MWh ($333) (+3.6%)

PEG – 27.53 EUR/MWh ($317) (+2.0%)

Вартість природного газу на європейських хабах (ф'ючерси на квітень):

TTF – 27.65 EUR/MWh ($318) (+1.8%)

THE – 27.84 EUR/MWh ($320) (+1.6%)

CEGH – 28.51 EUR/MWh ($328) (+0.8%)

PEG – 27.45 EUR/MWh ($316) (+1.6%)

Результати викупу газу українського видобутку Групою Нафтогаз:

Березень 2024

Обсяг - 0 млн м3

Всього викуплено з 26.04.2023 - 1 123.5 млн м3

  • Головна
  • Новини
  • Новини Асоціації
  • Зустріч з міністром екології та природніх ресурсів України Остапом Семераком щодо питань у сфері правил надрокористування

Зустріч з міністром екології та природніх ресурсів України Остапом Семераком щодо питань у сфері правил надрокористування

28/09/16

Сьогодні в рамках чергового професійного дискусійного майданчику «Майбутнє газовидобутку України» відбулась зустріч керівництва компаній, які об’єднались в Асоціацію газовидобувних компаній України з Міністром екології та природніх ресурсів України Остапом Семераком, народними депутатами України та представниками громадських організацій.

Роман Опімах виконавчий директор Асоціації окреслив декілька актуальних питань у сфері правил надрокористування, які блокують розвиток галузі.

В першу чергу це питання вибірковості набуття права користування надрами. За останні 6 років на аукціонах було продано 12% ліцензій із 170. Левова частина цих ліцензій видавалась за непрозорою процедурою, як цілісний майновий комплекс (ЦМК). Тому сьогодні виникає питання ефективності використання ресурсів за призначенням такими надрокористувачами. Сьогодні на ринку працює 140 ліцензіатів, в той же час 8 компаній Асоціації видобувають 95% природного газу в країні. Критичним є організація та проведення відкритих аукціонів на рівних засадах як для приватних, так і для державних компаній.

На сьогодні однією з перешкод розбудови галузі є затягування облрадами видачі компаніям спецдозволів для здійснення розвідки та видобутку ресурсів. За останні два роки тенденція тільки погіршувалась, а в цьому році видача спецдозволів, зокрема на Полтавщині, зупинена повністю. Газовидобувники один на один залишились з цією проблемою з місцевою владою, в якої відсутня мотивація до співпраці. Тому компанії неодноразово заявляли про підтримку законопроекту N3038, який змінює правила розподілу коштів із рентної плати надрокористувачів та залишає 5% ренти в місцевих бюджетах. Поряд з цим важливим для вирішення є питання лібералізації земельного законодавства, що передбачено в законопроекті N3096.

Галузь очікує рішень щодо зміни підходу в питанні завищення вартості виставлених на аукціонах спецдозволів та оцінки геологічної інформації, яка отримана ще за радянських часів.

Однією з ключових проблематик зустрічі стали питання, пов’язані з діючим регуляторним кліматом для надрокористувачів. Роман Опімах підкреслив, що на сьогоднішній день дозвільно-погоджувальна процедура є важкою та витратною з точки зору часу та грошей. Сьогодні учасники ринку мають пройти 19 органів, отримати більше 66 погоджень і це займає не менше 36 місяців. В цьому контексті також піднімалось питання застарілого базового законодавства в цій сфері, зокрема правил розробки нафтогазових родовищ, які діють з часів радянського союзу. Зокрема присутні зауважили на збереженій в законодавстві архаїчній нормі перевищення ліміту видобутку від затверджених обсягів виробничих програм більше ніж 5%. Важливим аспектом також є вимога щодо періодичної переоцінки запасів та загрозливі плани щодо введення окремої доплати за дорозвідані запаси, що не мотивує надрокористувачів вкладати кошти в найбільш ризиковану стадію проектів – пошук та сейсміку. Говорили і про відкриття доступу до бази геологічної інформації.

В підсумку виконавчий директор Асоціації підкреслив, що галузь готова до революційної зміни Кодексу про надра.

«Сьогодні дуже важливо, щоб в галузі з’явилась Конституція для надрокористувачів, яка об’єднає всі нормативно-правові акти у царині надрокористування та стабілізує низку ключових процесів, зокрема такого важливого, як проведення аукціонів», - підсумував Роман Опімах.

Свій виступ, у відповідь на озвучені проблеми, Міністр екології та природніх ресурсів О.Семерак розпочав з того, що назвав головною проблемою діючого стану сфери надрокористування – старі корупційні правила, «звички», які діяли на цьому ринку. Однак Міністр повідомив, що наразі напрацьовані ідеї, як змінити цю ситуацію. Він зауважив на важливості спільних кроків народних депутатів, Асоціації, представників іноземних посольств для об’єднання зусиль в напрацюванні змін до регуляторного клімату, розробки прозорих правил проведення аукціонів, без преференцій тим чи іншим учасникам ринку.

«Філософія, яка сповідується Міністерством зводиться до чесних прозорих аукціонів без будь-яких преференцій», - зазначив Оcтап Семерак.

На завершення домовлено про розширення кола учасників робочої групи при Міністерстві, в яку ввійдуть представники Асоціації канадських та американських державних агентств з питань надрокористування, народних депутатів України, а також іноземних професійних радників, які напрацюють техніко-економічні завдання для розробки концепції реформування сфери надрокористування.

Аналітика
28/03/24

Актуальна інформація щодо цін на природний газ в Україні та Європі ...

26/03/24

Річний звіт про діяльність Асоціації газовидобувних компаній України у 2023 році. ...

23/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

16/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

09/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...