28.03.2024

Вартість природного газу на європейських хабах (день наперед):

TTF – 27.60 EUR/MWh ($317) (+1.8%)

THE – 27.59 EUR/MWh ($317) (+1.2%)

CEGH – 28.94 EUR/MWh ($333) (+3.6%)

PEG – 27.53 EUR/MWh ($317) (+2.0%)

Вартість природного газу на європейських хабах (ф'ючерси на квітень):

TTF – 27.65 EUR/MWh ($318) (+1.8%)

THE – 27.84 EUR/MWh ($320) (+1.6%)

CEGH – 28.51 EUR/MWh ($328) (+0.8%)

PEG – 27.45 EUR/MWh ($316) (+1.6%)

Результати викупу газу українського видобутку Групою Нафтогаз:

Березень 2024

Обсяг - 0 млн м3

Всього викуплено з 26.04.2023 - 1 123.5 млн м3

Реформа сфери надрокористування – важлива складова нарощення видобутку вуглеводнів

30/10/20

Реформа сфери надрокористування – важлива складова нарощення видобутку вуглеводнів та інших корисних копалин, а також підвищення інвестиційної привабливості України в очах вітчизняних та іноземних інвесторів. З цією метою сьогодні відбулося експертне обговорення проєктів закону №4187 і №4187-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування» за участі народних депутатів Олега Бондаренка, Павла Якименка, Олександра Маріковського, голови Держгеонадр Романа Опімаха, Асоціації газовидобувних компаній України, Федерації роботодавців України, Національної асоціації добувної промисловості України та низки інших профільних асоціацій.

«Асоціація газовидобувних компаній України всіляко підтримує створення прозорої та зрозумілої системи користування надрами, зменшення надмірного державного впливу на галузь, підвищення конкуренції та легалізації відносин у галузі. Ми переконані, що реформування сфери надрокористування сприятиме максимальній прозорості сектору, покращенню інвестклімату та залученню більшої кількості інвесторів», - зазначив виконавчий директор Асоціації Артем Петренко.

АГКУ підтримує низку новел законопроєктів: проведення дерегуляції, що дозволить пришвидшити отримання спецдозволу, модернізація щодо проведення аукціонів, встановлення на рівні Кодексу України про надра випадків надання надр у користування без проведення аукціону, оновлення правил проведення експертизи й оцінки ресурсів та запасів корисних копалин, уніфікація використання системи координат під час визначення меж ділянок надр тощо.

Разом із тим, попри велику кількість позитивних нововведень, зазначені законопроєкти містять деякі положення, які викликають у газовидобувників велике занепокоєння. Одне із найбільш насторожуючих - введення додаткового податку щодо видобувних компаній – «плати за користування ділянками надр», а також суворі санкції за його несплату у вигляді анулювання спецдозволу.

«В той час, коли провідні країни світу, в яких нафтогазовидобувна галузь є ключовою частиною економіки, впроваджують стимулюючі заходи для підтримки сектору, введення додаткового податку в Україні може повністю нівелювати всю інвестиційну діяльність. На наше переконання Держгеонадра має всі необхідні механізми для здійснення контролю за дотриманням надрокористувачем усіх його обов’язків. Ні в якому разі не можна допустити, щоб постраждали добросовісні надрокористувачі, які здійснюють свою діяльність згідно із затвердженою державою програмою робіт та зробили усе можливе задля початку видобутку, але який так і не зміг розпочатися через несприятливі геологічні, технічні або макроекономічні умови. Крім того, ідея введення додаткового податку за користування ділянками надр вже критично сприймалася Комітетом з питань екологічної політики та природокористування», - наголосив Артем Петренко.

Асоціація висловлює вдячність народним депутатам та усім учасникам зустрічі за експертне обговорення законопроєктів та очікує, що всі зауваження газовидобувників, які були направлені Асоціацією, будуть взяті до уваги задля ефективного реформування сектору надрокористування в Україні.

Аналітика
28/03/24

Актуальна інформація щодо цін на природний газ в Україні та Європі ...

26/03/24

Річний звіт про діяльність Асоціації газовидобувних компаній України у 2023 році. ...

23/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

16/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

09/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...