28.03.2024

Вартість природного газу на європейських хабах (день наперед):

TTF – 27.60 EUR/MWh ($317) (+1.8%)

THE – 27.59 EUR/MWh ($317) (+1.2%)

CEGH – 28.94 EUR/MWh ($333) (+3.6%)

PEG – 27.53 EUR/MWh ($317) (+2.0%)

Вартість природного газу на європейських хабах (ф'ючерси на квітень):

TTF – 27.65 EUR/MWh ($318) (+1.8%)

THE – 27.84 EUR/MWh ($320) (+1.6%)

CEGH – 28.51 EUR/MWh ($328) (+0.8%)

PEG – 27.45 EUR/MWh ($316) (+1.6%)

Результати викупу газу українського видобутку Групою Нафтогаз:

Березень 2024

Обсяг - 0 млн м3

Всього викуплено з 26.04.2023 - 1 123.5 млн м3

Газовидобуток в умовах війни

15/07/22

Виконавчий директор Асоціації Артем Петренко взяв участь в експертній дискусії «Опалювальний сезон 2022/2023: до чого готуватись?». Захід був організований центром соціально-економічних досліджень CASE Україна за підтримки онлайн-видання «Економічна правда» та просвітницької ініціативи «Останній Капіталіст».

Під час свого виступу Артем Петренко зазначив, що ситуація в газовидобувному секторі, як і загалом в країні, залишається складною, адже війна не закінчилася і щоденно в різні кутки України прилітають ракети:

«Газовидобувники продовжують працювати та видобувають газ там, де це є фізично можливо і навіть там, де це вкрай небезпечно. На жаль, маємо родовища, які захоплені росіянами, там видобуток не здійснюється. За підсумками року ми прогнозуємо попередньо падіння обсягів видобування в межах 7-8%, але звертаю увагу, що ситуація може як покращитися, так і погіршитися через бойові дії».

Артем Петренко повідомив, що є ряд проблем з якими стикнулися газовидобувники під час війни і які потребують вирішення.

Зокрема, йдеться про падіння попиту на природний газ, адже українська промисловість, яка була ключовим споживачем приватних видобувників, сильно постраждала: деякі підприємства та заводи розбомблені або захоплені, частина – мають пошкодження. Відповідно, через скорочення попиту на газ у незалежних компанії є проблеми із реалізацією газу, що завдає їм додаткових збитків.

Окрім того, вкрай важливим є перегляд підходу до визначення бази оподаткування для видобування газу, адже існуючий не відповідає ціновій кон’юнктурі, яка склалася на українському газовому ринку в умовах воєнного стану.

«Я переконаний, що ці проблеми мають бути оперативно врегульовані, щоб видобуток газу продовжувався навіть у такий складний час. Адже кожен кубометр газу, видобутий в Україні, зміцнює нашу безпеку, а сплачені податки – укріплюють економіку», - сказав Артем Петренко.

Також Артем Петренко наголосив, що власний газовидобуток треба активно розвивати у післявоєнний період. Стати енергетично незалежними від імпортного газу – це зміцнити безпеку не лише власної країни, а й Європи. Зважаючи на ресурсний потенціал, ми маємо реальні шанси стати експортерами газу в ЄС.

Ключовим для нарощення газовидобування є:

  • Справедлива та зрозуміла фіскальна політика, яка сприятиме залученню нових інвестицій в сектор,
  • Продовження дерегуляції (ухвалення законопроєкту № 4187д), спрощення доступу компаній до земельних ділянок, скорочення термінів для проведення процедури ОВД,
  • Стабільність та передбачуваність в галузі, рівні правила для всіх учасників ринку.

«У післявоєнний період Україні потрібно буде швидко й активно розробляти нафтогазові проєкти на суходолі і морському шельфі. На цьому шляху дуже важливою буде спільна та злагоджена робота держави й бізнесу. Переконаний, що стимули для вітчизняних інвесторів, партнерство державних й приватних компаній, залучення досвідчених міжнародних гравців для розробки морських площ дозволять нам збільшити обсяги видобування українського газу та досягти енергонезалежності», - сказав Артем Петренко.

Аналітика
28/03/24

Актуальна інформація щодо цін на природний газ в Україні та Європі ...

26/03/24

Річний звіт про діяльність Асоціації газовидобувних компаній України у 2023 році. ...

23/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

16/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

09/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...